Microbiota intestinală

Microbiota intestinală

Majoritatea microorganismelor care ne colonizează se află în tractul gastrointestinal, diversitatea și densitatea lor crescând pe măsură ce avansăm distal, iar cele mai multe se află în colon.

Funcțiile microbiotei intestinale

Organismul uman nu ar putea funcționa fără microbiotă, aceasta având un rol bine definit în menținerea sănătății. Funcțiile microbiotei sunt datorate în mare parte metabolitilor microbieni, cum ar fi acizii grași cu lanț scurt-SCFA (acid acetic, propionic și butiric), produși în intestinul gros prin fermentarea anaerobă a fibrelor dietetice. Propionatul este produs în principal de Bacteroidetes, iar butiratul de Firmicutes, două tipuri de bacterii care reprezintă 90% din microbiota intestinală. Microbiomul intestinal include peste 1.000 de specii diferite de bacterii având peste 3 milioane de gene (de 150 de ori mai multe decât genele umane) și cântărind aproximativ 1-3% din greutatea corpului.

O treime din microbiomul intestinal este comun majorității oamenilor, în timp ce două treimi sunt specifice fiecăruia dintre noi. Acest aspect face ca despre microbiome să se discute ca despre un fel de carte de identitate sau amprentă digitală ce individualizează fiecare persoană.

Rolurile microbiotei intestinale sunt complexe:

 • protejează organismul împotriva agenților infecțioși (atenueaza translocarea bacteriană), în special prin îmbunătățirea funcției de barieră mecanică și biologică a peretelui intestinal, stimulând regenerarea epitelială intestinală
 • reduce dezvoltarea agenților patogeni prin generarea de metaboliți toxici pentru acestia (H2O2, pH acid etc.)
 • ajută la digerarea reziduurilor și a substraturilor alimentare nedigerate și neabsorbite (transformă polizaharidele complexe – celuloza, hemiceluloza, pectina, amidon, lignina – în forme asimilabile)
 • ajută la sinteza vitaminelor B1, B2, B6, B12, K2, K, H și a aminoacizilor esențiali, deoarece produce unele enzyme care nu se găsesc în organismal uman
 • furnizează până la 10% din necesarul de energie al organismului: acidul acetic este folosit de mușchi, acidul propionic de ficat, acidul butyric oferă energie celulelor intestinale
 • contribuie la producerea unor neurotransmițători precum dopamina, serotonina, acetilcolina, GABA, melatonina și influențează activitatea axei hipotalamus-hipofiza-suprarenale
 • ajută la menținerea integrității barierei hemato-encefalice prin reglarea proteinelor de joncțiune (ex. ocludina)
 • ajută la dezvoltarea sistemului imunitar, prin efect asupra țesutului limfoid asociat intestinului (GALT)
 • ajută la îmbunătățirea metabolismului lipidelor.

Microbiota gastro-intestinala se mai numeste si flora intestinala.

Ce putem să facem ca să avem o microbiotă sănătoasă ???

Avem un produs, datorită conținutului a devenit rapid popular și îndrăgit. Deoarece sunt încorporate și fibrele speciale în compoziția produsului. În acest fel se realizează din prima zi nu doar susținerea producerii microflorei cu un spectru larg, ci se asigură și învigorarea rapidă a comunităților.

La baza sănătății noastre stă microbiomul.

Avem un organ necunoscut +virtual+, care dirijează din fundal toate funcțiile vieții noastre. Există oameni de știință care sunt convinși că organismul uman nu este nimic altceva decăt un container creat pentru depozitarea microbiomului.

Acest praf complex este un produs bioactiv pe bază de legume uscate, conținănd 35 de ingrediente vegetale, care prin furnizarea de macro și microelemente acționează în mod direct pentru susținerea microbiomului, această microfloră cu un spectru larg. Prin consumarea sa regulată creăm posibilitatea ca flora bacterială care protejează organismul nostru să fie din nou prezentă în diversitatea necesară.

În același timp putem crea condițiile favorabile pentru acele tulpini de bacterii care au un rol în atingerea și menținerea greutății corporale ideale. Produsul trebuie dizolvat pe căt posibil în apă purificată – vom obține astfel o băutură care ne va aminti de gusturile demult uitate ale naturii – este indicat să îl consumăm la începutul zilei (înainte de măncare ) și la încheierea sa (1-2 ore după cină ).

Nu este suficient doar hrănirea bacteriilor, deoarece acestea se simt bine atunci cănd în sistemul digestiv ajung nutrienți bogați în fibre. Fibrele sunt acele leagăne speciale de bacterii care creează acea condiție prin care microflora readusă la viață se poate înmulții foarte repede și eficient. Prin aderarea la fibrele stabile, bacteriile pot să-și dubleze cantitatea chiar și într-o jumătate de oră. Acest produs complex, îmbogățit cu fibre, crește eficiența Mikrobiom Pro-ului.

Fibra de acacia este alegera perfectă.

Este o sursă de fibre care nu irită peretele intestinului subțire, asigurănd în același timp o posibilitate excepțională de înmulțire pentru microbiom, fiind și un adjuvant potrivit pentru curele de slăbire, deoarece este un aliment cu un conținut mare de fibre. Un prebiotic special -fibra acacia-situat deasupra tuturor este superfoodul bacteriilor, căci nu produce balonare, poate ajuta la reducerea dorinței de a mănca ceva tot timpul., susține absorbția glucozei în sănge și mai poate ajuta și susținerea digestiei și absorbția nutrienților.

Componentele principale ale produsului mai sunt coaja de lămăie, semințe de struguri, pectina de măr, praul de napi, fără să înșirăm pe toate componentele ei.

Recomandat pentru toată lumea

Garantat fără gluteni, fără lactoză, fără GMO, fără soia,100 % natural = fără chimicale și literalmente poate fi recomandat pentru toată lumea. Alimentația bogată în fibre ar trebui să fie atăt de evidentă în viața fiecărui om precum respirația. Dieta deficitară în fibre produce pe termen scurt constipație, pe termen lung obezitate sau chiar și probleme mai serioase. Acest produs poate veni în ajutorul multora – aceasta este recomandarea creatorului produsului.

Microbiota și sănătatea sistemului digestiv

Microbiota intestinală contribuie la digestia alimentelor și la producerea unor vitamine, a aminoacizilor, acizilor grași cu lant scurt (SCFA) și altor nutrienți necesari menținerii sănătății și bunei funcționări a organismului. Modificările microbiotei intestinale pot fi asociate cu deficite nutriționale, dar și cu declanșarea și evoluția mai multor boli gastro-intestinale, inclusiv sindromul de colon iritabil, boala Crohn, colita ulcerativă, boala celiacă, sindromul de intestine permeabil, hepatita, cancerele digestive, suprapopularea bacteriana a intestinului subțire (SIBO), diverticulita.

Manifestările acestora pot fi malnutriția, balonarea, constipația, febra, durerile abdominale, diareea (care poate fi asociată cu antibioticele, călătoriile, infecția cu Clostridium difficile). Mecanismele fiziopatologice care stau la baza acestor tulburări sunt multifactoriale, inclusiv alterarea axei creier-intestin, stresul, inflamațiile, răspunsul imun al gazdei împotriva microbiotei gastrointestinale. Toate acestea duc la o disbioză puternică, cu o reducere a diversității și a numărului de bacterii benefice.

Funcția hepatică este de asemenea puternic influențată de dezechilibrele microbiotei intestinale. De exemplu, in steatoza hepatică (boala ficatului gras) s-a demonstrate că este redus numărul bacteriilor producătoare de acid butiric. În cazul bolilor hepatice alcoolice, cirozelor și a complicațiilor acestora (peritonita bacteriana, encefalopatie hepatica), se observă o disbioză puternică, perturbarea funcției imunitare, creșterea permeabilității intestinale și a endotoxemiei (absorbția prin mucoasa intestinală a lipopolizaharidelor produse de microbi).

Alterarea microbiotei intestinale ar putea participa și la promovarea tumorigenezei la nivelul digestiv, microbiota reprezentând doar un cofactor in această afecțiune complexă.

Microbiota și sănătatea vaginala

La femeile adulte sănătoase (postpubertate și pre-menopauza), care nu sunt însărcinate sau în perioada menstruației, flora vaginală, numită flora Doderleïn, este compusă în proporție de peste 80% din diferite specii de Lactobacilli. Flora vaginala este influențată de modificările hormonale (în special de nivelul scăzut de estrogeni), stres, infecții, alimentație dezechilibrată. Vaginoza bacteriană este caracterizată printr-o scădere a concentrației de lactobacili și o creștere a concentrației de bacterii în vagin, de tipul Gardnerella vaginalis, Prevotella, Mycoplasma hominis.

Candidoza se caracterizeaza printr-o supraaglomerație de drojdii, cea mai frecventă fiind Candida albicans. Estradiolul stimulează colonizarea Candida albicans în vagin. Disconfortul urinar este prezent la femei de până la 30 de ori mai des decât la bărbați. Mai mult de 50% dintre femei vor avea cel puțin un disconfort urinar în viața lor.

Microbiota, obezitatea și diabetul zaharat tip2 (DZ tip2)

Dezechilibrele microbiotei intestinale pot contribui la dezvoltarea obezității, rezistenței la insulină și DZ tip2 prin creșterea absorbției nutrienților din hrană și producerea energiei suplimentare din alimentele nedigerabile. Expunerea cronică la endotoxine metabolice (ex.: lipopolizaharide), cauzată de consumul de alimente bogate în grăsimi sau carbohidrați, reduce cu 35% sensibilitatea la insulină, ceea ce poate să ducă la DZ tip2, obezitate, steatoza hepatică, dislipidemie. Creșterea permeabilității intestinale și endotoxemia metabolică se amplifică pe parcursul dezvoltării obezității.

În cazul persoanelor supraponderale se observă un raport al bacteriilor Firmicutes si Bacteroides crescut și o diversitate scăzută a microbiomului intestinal, comparative cu persoanele normoponderale. Se poate afirma ca anumiți microbe care trăiesc în intestinul nostru nu sunt doar asociați cu obezitatea, ci pot fi una dintre cauzele acesteia.

microbiota
 • Exces de acid gastric sau Reflux-ul
  Exces de acid gastric sau Reflux-ul Cauzele psihice poate arăta că nu reușeștisă îți înghiți problemele și nu poți termina un eveniment sau o perioadă critică. Reții perioadă îndelungată resentimentele. Îți frănez opiniile și nu și curajul să-ți asumi propria persoană. În prezent ,este chiar o boală populară refluxul gastroesofragian,adică slăbiciunea sfincterului care desparte esofagul…
 • Imunitatea organismului
  Imunitatea organismului – – ce este, ce rol are și care sunt mecanismele de apărare împotriva bolilor Sistemul imunitar este extrem de complex si are la baza o serie de subsisteme care conlucreaza pentru a feri organismul de agentii patogeni care-l pot dezechilibra si-i pot afecta integritatea. Este important de punctat ca un sistem imunitar…
 • Un nou supliment alimentar variat și complex pentru digestie
  Un nou supliment alimentar variat și complex pentru digestie Care este unul din cele mai importante lucruri pentru sănătate, pentru o viață de calitate? Conform părerii (și experienței …) multora dintre noi răspunsul șa această întrebare este funcționarea normală a stomacului și a sistemului intestinal. Cine nu a auzit oare în anturajul său imediat că…
 • Microbiomul – rol esențial în menținerea sănătății organismului
  Microbiomul În timp ce astronauții sondează spațiul cosmic și visează să ajungă cât mai departe, cercetătorii din domeniul medical descoperă câte lucruri fascinante sunt încă de înțeles aici – chiar în noi înșine. Pe harta noilor descoperiri care schimbă felul în care privim sănătatea, „incognita regia” – tărâmul necunoscut până acum câteva decenii – este…
 • Alcalinizarea organismului
  Alcalinizarea organismului, echilibrul acido-bazic Echilibru acid-bază La nivelul celuleor și țesuturilor organismului nostru, un parametru determinant al funcționării optime este mediul cu un pH corespunzător. Săngele uman se situează într-un domeniu al pH-ului foarte îngust, aceasta fiind condiția unei vieți sănătoase. Condițiile de viață alterate și lumea înconjurătoare favorizează acidifierea.Iar această stare este incompatibilă cu…
 • Microbiota intestinală
  Microbiota intestinală Majoritatea microorganismelor care ne colonizează se află în tractul gastrointestinal, diversitatea și densitatea lor crescând pe măsură ce avansăm distal, iar cele mai multe se află în colon. Funcțiile microbiotei intestinale Organismul uman nu ar putea funcționa fără microbiotă, aceasta având un rol bine definit în menținerea sănătății. Funcțiile microbiotei sunt datorate în…
 • Testul Candida
  Testul Candida Cele mai frecvente simptome (întrebări de bază): Desigur fiecare simptom poate avea și numeroase alte cauza. Dacă rezultatul depășește 8, probabilitatea ca organismul Dvs. să sufere de dezechilibru microbiologic este mare, fapt cauzat de apariția și răspândirea coloniilor de ciuperci. Candidoza de durată, adică DEM (Dezechilibrul Microbiologic) poate într-un final printre altele să…
 • Cum iți guvernează bacteriile corpul?
  Cum iți guvernează bacteriile corpul? Bacteriile sunt peste tot: pe telefon, pe sticla de apă, pe mâinile inainte să te speli, pe mâini după ce te speli și practic peste tot pe corpul tău. Bacteriile sunt omniprezente în orice moment și nu poți face nimic să schimbi asta. Cu milioane de ani în urma am…
 • Trăim apocalipsa medicinei
  Trăim apocalipsa medicinei Ziua în care o simplă infectie ne va ucide este titlul cel mai vehiculat pe prima pagină a celor mai importante ziare ale lumii. “Medicina întră într-o nouă eră în care un copil ar putea muri dintr-o zgărietură la genuchi, în care pacienții internați în spitale se vor teme din ce în…
 • Ce este microbiomul
  Ce este microbiomul? Dacă te întrebai ce este microbiomul, află că acesta reprezintă suma totală a bacteriilor, fungilor si acarienilor care există în corpul tău, atât în interior, cât și pe piele. În cazul în care nu știai, pielea noastră este gazda a 1 miliard de organisme pe centimetru pătrat de piele.Nu trebuie să îți…
 • Microorganisme
  Microoganisme V-ați gândit vreodată ce se întâmplă cu un pește când moare în ocean ? Ele efectiv se topesc. Microorganismele oceanului le descompun lent. Resturile dispar fără urmă. Deși nu le putem vedea cu ochiul liber, lumea noastră este plină de microorganisme. Chiar și aerul curat conține în fiecare punct cca 100 de microorganisme pe…
 • Tulburări ale echilibrului microbiologic candida
  În cazul oricărei boli cronice există riscul poliferării in exces a candidei și invers, chiar pierderea echilibrului microbiologic (candida ) declansează mai multe boli. 80% din pacienți cu tumori s -a dovedit prezența infecțiunii candida anterior tumorii.
 • Microbiomul fiinte care trăiesc în noi controlându-ne viața
  Concluziile cercetărilor arată că rădăcina tuturol bolilor este delegrarea microbiomilor. Flora intestinală sănătoasă constă din cca. 400 de tulpini diferite de microbi (bacterii,ciuperci).

Suplimente nutritive de calitate – Eco Sănătate , Aplicații
Împărtășiți-l
Previous Post
Next Post

Lasă un răspuns