Microbiota intestinală
Majoritatea microorganismelor care ne colonizează se află în tractul gastrointestinal, diversitatea și densitatea lor crescând pe măsură ce avansăm distal, iar cele mai multe se află în colon.
Funcțiile microbiotei intestinale
Organismul uman nu ar putea funcționa fără microbiotă, aceasta având un rol bine definit în menținerea sănătății. Funcțiile microbiotei sunt datorate în mare parte metabolitilor microbieni, cum ar fi acizii grași cu lanț scurt-SCFA (acid acetic, propionic și butiric), produși în intestinul gros prin fermentarea anaerobă a fibrelor dietetice. Propionatul este produs în principal de Bacteroidetes, iar butiratul de Firmicutes, două tipuri de bacterii care reprezintă 90% din microbiota intestinală. Microbiomul intestinal include peste 1.000 de specii diferite de bacterii având peste 3 milioane de gene (de 150 de ori mai multe decât genele umane) și cântărind aproximativ 1-3% din greutatea corpului.
O treime din microbiomul intestinal este comun majorității oamenilor, în timp ce două treimi sunt specifice fiecăruia dintre noi. Acest aspect face ca despre microbiome să se discute ca despre un fel de carte de identitate sau amprentă digitală ce individualizează fiecare persoană.
Rolurile microbiotei intestinale sunt complexe:
- protejează organismul împotriva agenților infecțioși (atenueaza translocarea bacteriană), în special prin îmbunătățirea funcției de barieră mecanică și biologică a peretelui intestinal, stimulând regenerarea epitelială intestinală
- reduce dezvoltarea agenților patogeni prin generarea de metaboliți toxici pentru acestia (H2O2, pH acid etc.)
- ajută la digerarea reziduurilor și a substraturilor alimentare nedigerate și neabsorbite (transformă polizaharidele complexe – celuloza, hemiceluloza, pectina, amidon, lignina – în forme asimilabile)
- ajută la sinteza vitaminelor B1, B2, B6, B12, K2, K, H și a aminoacizilor esențiali, deoarece produce unele enzyme care nu se găsesc în organismal uman
- furnizează până la 10% din necesarul de energie al organismului: acidul acetic este folosit de mușchi, acidul propionic de ficat, acidul butyric oferă energie celulelor intestinale
- contribuie la producerea unor neurotransmițători precum dopamina, serotonina, acetilcolina, GABA, melatonina și influențează activitatea axei hipotalamus-hipofiza-suprarenale
- ajută la menținerea integrității barierei hemato-encefalice prin reglarea proteinelor de joncțiune (ex. ocludina)
- ajută la dezvoltarea sistemului imunitar, prin efect asupra țesutului limfoid asociat intestinului (GALT)
- ajută la îmbunătățirea metabolismului lipidelor.
Microbiota gastro-intestinala se mai numeste si flora intestinala.
Ce putem să facem ca să avem o microbiotă sănătoasă ???
Avem un produs, datorită conținutului a devenit rapid popular și îndrăgit. Deoarece sunt încorporate și fibrele speciale în compoziția produsului. În acest fel se realizează din prima zi nu doar susținerea producerii microflorei cu un spectru larg, ci se asigură și învigorarea rapidă a comunităților.
La baza sănătății noastre stă microbiomul.
Avem un organ necunoscut +virtual+, care dirijează din fundal toate funcțiile vieții noastre. Există oameni de știință care sunt convinși că organismul uman nu este nimic altceva decăt un container creat pentru depozitarea microbiomului.
Acest praf complex este un produs bioactiv pe bază de legume uscate, conținănd 35 de ingrediente vegetale, care prin furnizarea de macro și microelemente acționează în mod direct pentru susținerea microbiomului, această microfloră cu un spectru larg. Prin consumarea sa regulată creăm posibilitatea ca flora bacterială care protejează organismul nostru să fie din nou prezentă în diversitatea necesară.
În același timp putem crea condițiile favorabile pentru acele tulpini de bacterii care au un rol în atingerea și menținerea greutății corporale ideale. Produsul trebuie dizolvat pe căt posibil în apă purificată – vom obține astfel o băutură care ne va aminti de gusturile demult uitate ale naturii – este indicat să îl consumăm la începutul zilei (înainte de măncare ) și la încheierea sa (1-2 ore după cină ).
Nu este suficient doar hrănirea bacteriilor, deoarece acestea se simt bine atunci cănd în sistemul digestiv ajung nutrienți bogați în fibre. Fibrele sunt acele leagăne speciale de bacterii care creează acea condiție prin care microflora readusă la viață se poate înmulții foarte repede și eficient. Prin aderarea la fibrele stabile, bacteriile pot să-și dubleze cantitatea chiar și într-o jumătate de oră. Acest produs complex, îmbogățit cu fibre, crește eficiența Mikrobiom Pro-ului.
Fibra de acacia este alegera perfectă.
Este o sursă de fibre care nu irită peretele intestinului subțire, asigurănd în același timp o posibilitate excepțională de înmulțire pentru microbiom, fiind și un adjuvant potrivit pentru curele de slăbire, deoarece este un aliment cu un conținut mare de fibre. Un prebiotic special -fibra acacia-situat deasupra tuturor este superfoodul bacteriilor, căci nu produce balonare, poate ajuta la reducerea dorinței de a mănca ceva tot timpul., susține absorbția glucozei în sănge și mai poate ajuta și susținerea digestiei și absorbția nutrienților.
Componentele principale ale produsului mai sunt coaja de lămăie, semințe de struguri, pectina de măr, praul de napi, fără să înșirăm pe toate componentele ei.
Recomandat pentru toată lumea
Garantat fără gluteni, fără lactoză, fără GMO, fără soia,100 % natural = fără chimicale și literalmente poate fi recomandat pentru toată lumea. Alimentația bogată în fibre ar trebui să fie atăt de evidentă în viața fiecărui om precum respirația. Dieta deficitară în fibre produce pe termen scurt constipație, pe termen lung obezitate sau chiar și probleme mai serioase. Acest produs poate veni în ajutorul multora – aceasta este recomandarea creatorului produsului.
Microbiota și sănătatea sistemului digestiv
Microbiota intestinală contribuie la digestia alimentelor și la producerea unor vitamine, a aminoacizilor, acizilor grași cu lant scurt (SCFA) și altor nutrienți necesari menținerii sănătății și bunei funcționări a organismului. Modificările microbiotei intestinale pot fi asociate cu deficite nutriționale, dar și cu declanșarea și evoluția mai multor boli gastro-intestinale, inclusiv sindromul de colon iritabil, boala Crohn, colita ulcerativă, boala celiacă, sindromul de intestine permeabil, hepatita, cancerele digestive, suprapopularea bacteriana a intestinului subțire (SIBO), diverticulita.
Manifestările acestora pot fi malnutriția, balonarea, constipația, febra, durerile abdominale, diareea (care poate fi asociată cu antibioticele, călătoriile, infecția cu Clostridium difficile). Mecanismele fiziopatologice care stau la baza acestor tulburări sunt multifactoriale, inclusiv alterarea axei creier-intestin, stresul, inflamațiile, răspunsul imun al gazdei împotriva microbiotei gastrointestinale. Toate acestea duc la o disbioză puternică, cu o reducere a diversității și a numărului de bacterii benefice.
Funcția hepatică este de asemenea puternic influențată de dezechilibrele microbiotei intestinale. De exemplu, in steatoza hepatică (boala ficatului gras) s-a demonstrate că este redus numărul bacteriilor producătoare de acid butiric. În cazul bolilor hepatice alcoolice, cirozelor și a complicațiilor acestora (peritonita bacteriana, encefalopatie hepatica), se observă o disbioză puternică, perturbarea funcției imunitare, creșterea permeabilității intestinale și a endotoxemiei (absorbția prin mucoasa intestinală a lipopolizaharidelor produse de microbi).
Alterarea microbiotei intestinale ar putea participa și la promovarea tumorigenezei la nivelul digestiv, microbiota reprezentând doar un cofactor in această afecțiune complexă.
Microbiota și sănătatea vaginala
La femeile adulte sănătoase (postpubertate și pre-menopauza), care nu sunt însărcinate sau în perioada menstruației, flora vaginală, numită flora Doderleïn, este compusă în proporție de peste 80% din diferite specii de Lactobacilli. Flora vaginala este influențată de modificările hormonale (în special de nivelul scăzut de estrogeni), stres, infecții, alimentație dezechilibrată. Vaginoza bacteriană este caracterizată printr-o scădere a concentrației de lactobacili și o creștere a concentrației de bacterii în vagin, de tipul Gardnerella vaginalis, Prevotella, Mycoplasma hominis.
Candidoza se caracterizeaza printr-o supraaglomerație de drojdii, cea mai frecventă fiind Candida albicans. Estradiolul stimulează colonizarea Candida albicans în vagin. Disconfortul urinar este prezent la femei de până la 30 de ori mai des decât la bărbați. Mai mult de 50% dintre femei vor avea cel puțin un disconfort urinar în viața lor.
Microbiota, obezitatea și diabetul zaharat tip2 (DZ tip2)
Dezechilibrele microbiotei intestinale pot contribui la dezvoltarea obezității, rezistenței la insulină și DZ tip2 prin creșterea absorbției nutrienților din hrană și producerea energiei suplimentare din alimentele nedigerabile. Expunerea cronică la endotoxine metabolice (ex.: lipopolizaharide), cauzată de consumul de alimente bogate în grăsimi sau carbohidrați, reduce cu 35% sensibilitatea la insulină, ceea ce poate să ducă la DZ tip2, obezitate, steatoza hepatică, dislipidemie. Creșterea permeabilității intestinale și endotoxemia metabolică se amplifică pe parcursul dezvoltării obezității.
În cazul persoanelor supraponderale se observă un raport al bacteriilor Firmicutes si Bacteroides crescut și o diversitate scăzută a microbiomului intestinal, comparative cu persoanele normoponderale. Se poate afirma ca anumiți microbe care trăiesc în intestinul nostru nu sunt doar asociați cu obezitatea, ci pot fi una dintre cauzele acesteia.
Suplimente nutritive de calitate – Eco Sănătate , Aplicații