Microbiomul – rol esențial în menținerea sănătății organismului

Microbiomul

În timp ce astronauții sondează spațiul cosmic și visează să ajungă cât mai departe, cercetătorii din domeniul medical descoperă câte lucruri fascinante sunt încă de înțeles aici – chiar în noi înșine. Pe harta noilor descoperiri care schimbă felul în care privim sănătatea, „incognita regia” – tărâmul necunoscut până acum câteva decenii – este microbiomul.

Ce este microbiomul ?

Organismul uman este un ecosistem complex care găzduiește trilioane – mii de miliarde – de bacterii și alte microorganisme. Microbiota umană este formată din microorganismele comensale, simbiotice sau patogene din interiorul și de pe suprafața corpului. Acestea pot fi bacterii, arhee, protozoare, fungi și virusuri.

Microbiota umana este formată din trilioane de celule microbiene. Estimările inițiale susțineau că ar fi de 10 ori mai multe celule microbiene decât celule umane, dar studii recente demonstreaza că rata ar fi de 1,3 până la maximum 3 celule microbiene la 1 celula umană, cele mai multe dintre ele trăind in intestine.

Spre exemplu:

Un bărbat cu vârstă între 20 și 30 de ani, cu o greutate de aproximativ 70 kg și o înălțime de 1,70 metri, are 39 de miliarde de cellule bacteriene, care trăiesc printre 30 de miliarde de celule umane. Microbiota include peste 1.000 de specii diferite de bacterii cunoscute și are o greutate totală de aproximativ 1-3% din greutatea corpului. Microbiota este considerata un „organ” cu activitate metabolică și imună distinctă, simbioza dintre microbiota și celulele umane dând naștere unui veritabil „super-organism”. În funcție de localizare, se disting: microbiota pielii, a căilor respiratorii, a tractului gastro-intestinal, a tractului genito-urinar, a ochilor și a urechii externe.

Microbiomul, pe de altă parte, desemnează totalitatea elementelor genetice ale microbilor și interacțiunile acestora într-un mediu. Conceptul de microbiom a fost elaborat în anul 2001 de Joshua Lederberg, laureat in 1958 al Premiului Nobel pentru microbiologie. Microbiom-ul reprezintă un ecosistem vast, de o complexitate extraordinară, care, potrivit estimărilor specialiștilor, conține milioane de gene, comparativ cu genomul uman, care are doar între 20.000 si 25.000 de gene. Microbiomul este considerat „al doilea genom uman”, iar experții susțin că fiecare persoană are un microbiom unic, asemănător amprentei digitale.

DE CE MICROBIOMUL A FOST IGNORAT ATAT DE MULT TIMP?

Oamenii se gândesc la bacteriile din organism ca la agenți patogeni. De aceea, cercetările s-au concentrat mult timp pe bacteriile dăunătoare, ignorându-le pe cele bune. Un alt motiv a fost lipsa tehnologiilor moderne. Deși primele observații asupra microbiomului au fost făcute de Antonie von Leewenhoek încă din anii 1680, metodele folosite în trecut nu au fost adecvate pentru a investiga pe deplin microbiomul. Microbiologia tradițională a studiat speciile individuale ca unități izolate. Cu toate acestea, majoritatea speciilor microbiene nu au fost niciodată isolate cu succes ca exemplare viabile pentru analiză, deoarece creșterea lor este dependentă de un mediu specific, care nu poate fi reprodus experimental.

Tehnologiile avansate de secvențiere a ADN-ului au creat un nou domeniu de cercetare, numit metagenomica, care permite examinarea genomurilor comunităților microbiene prelevate din mediile naturale fără a fi nevoie de cultivare. Metagenomica și bioinformatica microbiotei intestinale contribuie astfel la identificarea de noi microorganisme și la întelegerea funcțiilor acestora.

Proiectul Microbiomului Uman (HMP) a fost lansat în anul 2008 de Institutul National de Sanatate al SUA (NIH) ca o extensie a Proiectului Genomului Uman. În cadrul acestui proiect, cercetătorii caracterizează bacteriile, ciupercile, protozoarele și virusurile care se găsesc în corpul oamenilor sănătoși prin secvențierea genelor lor. Este un proiect fascinant, cu implicare mondială, pentru analizarea rolului microbiomului în organismal sănătos, a relațiilor dintre modificările microbiomului și apariția bolilor, a metodelor de corectare a dezechilibrelor microbiene și a implicațiilor etice, legale și sociale ale cercetării microbiomului uman.

Cercetarea microbiomului a luat naștere în microbiologie și a început în secolul al XVII-lea. Dezvoltarea de noi tehnici și echipamente a stimulat cercetarea microbiologică și a provocat schimbări de paradigmă în înțelegerea sănătății și a bolilor. De vreme ce bolile infecțioase au afectat populațiile umane de-a lungul majorității istoriei, microbiologia medicală a fost cea mai veche atenție a cercetării și a interesului public. În plus, microbiologia alimentară este un domeniu vechi al aplicațiilor empirice. Dezvoltarea primelor microscoape a permis descoperirea unei lumi noi, necunoscute și a condus la identificarea microorganismelor.

  • Exces de acid gastric sau Reflux-ul
    Exces de acid gastric sau Reflux-ul Cauzele psihice poate arăta că nu reușeștisă îți înghiți problemele și nu poți termina un eveniment sau o perioadă critică. Reții perioadă îndelungată resentimentele. Îți frănez opiniile și nu și curajul să-ți asumi propria persoană. În prezent ,este chiar o boală populară refluxul gastroesofragian,adică slăbiciunea sfincterului care desparte esofagul…
  • Imunitatea organismului
    Imunitatea organismului – – ce este, ce rol are și care sunt mecanismele de apărare împotriva bolilor Sistemul imunitar este extrem de complex si are la baza o serie de subsisteme care conlucreaza pentru a feri organismul de agentii patogeni care-l pot dezechilibra si-i pot afecta integritatea. Este important de punctat ca un sistem imunitar…
  • Un nou supliment alimentar variat și complex pentru digestie
    Un nou supliment alimentar variat și complex pentru digestie Care este unul din cele mai importante lucruri pentru sănătate, pentru o viață de calitate? Conform părerii (și experienței …) multora dintre noi răspunsul șa această întrebare este funcționarea normală a stomacului și a sistemului intestinal. Cine nu a auzit oare în anturajul său imediat că…
  • Microbiomul – rol esențial în menținerea sănătății organismului
    Microbiomul În timp ce astronauții sondează spațiul cosmic și visează să ajungă cât mai departe, cercetătorii din domeniul medical descoperă câte lucruri fascinante sunt încă de înțeles aici – chiar în noi înșine. Pe harta noilor descoperiri care schimbă felul în care privim sănătatea, „incognita regia” – tărâmul necunoscut până acum câteva decenii – este…
  • Alcalinizarea organismului
    Alcalinizarea organismului, echilibrul acido-bazic Echilibru acid-bază La nivelul celuleor și țesuturilor organismului nostru, un parametru determinant al funcționării optime este mediul cu un pH corespunzător. Săngele uman se situează într-un domeniu al pH-ului foarte îngust, aceasta fiind condiția unei vieți sănătoase. Condițiile de viață alterate și lumea înconjurătoare favorizează acidifierea.Iar această stare este incompatibilă cu…
  • Microbiota intestinală
    Microbiota intestinală Majoritatea microorganismelor care ne colonizează se află în tractul gastrointestinal, diversitatea și densitatea lor crescând pe măsură ce avansăm distal, iar cele mai multe se află în colon. Funcțiile microbiotei intestinale Organismul uman nu ar putea funcționa fără microbiotă, aceasta având un rol bine definit în menținerea sănătății. Funcțiile microbiotei sunt datorate în…
  • Testul Candida
    Testul Candida Cele mai frecvente simptome (întrebări de bază): Desigur fiecare simptom poate avea și numeroase alte cauza. Dacă rezultatul depășește 8, probabilitatea ca organismul Dvs. să sufere de dezechilibru microbiologic este mare, fapt cauzat de apariția și răspândirea coloniilor de ciuperci. Candidoza de durată, adică DEM (Dezechilibrul Microbiologic) poate într-un final printre altele să…
  • Cum iți guvernează bacteriile corpul?
    Cum iți guvernează bacteriile corpul? Bacteriile sunt peste tot: pe telefon, pe sticla de apă, pe mâinile inainte să te speli, pe mâini după ce te speli și practic peste tot pe corpul tău. Bacteriile sunt omniprezente în orice moment și nu poți face nimic să schimbi asta. Cu milioane de ani în urma am…
  • Trăim apocalipsa medicinei
    Trăim apocalipsa medicinei Ziua în care o simplă infectie ne va ucide este titlul cel mai vehiculat pe prima pagină a celor mai importante ziare ale lumii. “Medicina întră într-o nouă eră în care un copil ar putea muri dintr-o zgărietură la genuchi, în care pacienții internați în spitale se vor teme din ce în…
  • Ce este microbiomul
    Ce este microbiomul? Dacă te întrebai ce este microbiomul, află că acesta reprezintă suma totală a bacteriilor, fungilor si acarienilor care există în corpul tău, atât în interior, cât și pe piele. În cazul în care nu știai, pielea noastră este gazda a 1 miliard de organisme pe centimetru pătrat de piele.Nu trebuie să îți…
  • Microorganisme
    Microoganisme V-ați gândit vreodată ce se întâmplă cu un pește când moare în ocean ? Ele efectiv se topesc. Microorganismele oceanului le descompun lent. Resturile dispar fără urmă. Deși nu le putem vedea cu ochiul liber, lumea noastră este plină de microorganisme. Chiar și aerul curat conține în fiecare punct cca 100 de microorganisme pe…
  • Tulburări ale echilibrului microbiologic candida
    În cazul oricărei boli cronice există riscul poliferării in exces a candidei și invers, chiar pierderea echilibrului microbiologic (candida ) declansează mai multe boli. 80% din pacienți cu tumori s -a dovedit prezența infecțiunii candida anterior tumorii.
microbiom

Suplimente nutritive de calitate – Eco Sănătate , Aplicații




Împărtășiți-l
Previous Post
Next Post

Lasă un răspuns