Totul despre fier

Totul despre fier

Fierul este un mineral continut in globulele rosii ale sangelui, fiind parte a hemoglobinei, proteina cu rol esential in transportul oxigenului de la plamani catre restul corpului.

Fierul este important si pentru sanatatea musculara, pentru maduva osoasa si pentru functionarea diferitelor organe vitale, fiind parte a unor proteine si enzime ale organismului nostru. Cea mai mare parte a fierului continut de organismul uman se afla in compusii hem (hemoglobina din sange si mioglobina din muschi), o parte se afla in compozitia diferitelor enzime, iar restul fierului se depoziteaza sub forma de feritina si hemosiderina in macrofage, in celulele hepatice, dar si in alte organe interne.

Corpul are nevoie de o cantitate adecvata de fier, daca aceasta cantitate scade, poate sa apara anemia prin deficit de fier. Printre cauzele care duc la scaderea cantitatii de fier din organism se numara sangerarile (hemoragiile mici, care nu se vad, repetate intr-o perioada lunga de timp in gastrite, ulcere, cancere, de exemplu), alimentatia deficitara sau imposibilitatea de a absorbi suficient fier din alimentatie.

fier

Fierul este de asemenea necesar in cazul sarcinilor pentru a alimenta fatul cu oxigen si nutrienti. Astfel, necesarul de fier al unei femei insarcinate va creste, si din cauza unor procese care vor afecta absorbtia acestui mineral.

Printre riscurile aportului scazut de fier in timpul sarcinii se numara riscul de nastere prematura si greutatea mica a bebelusului la momentul nasterii. Nu in ultimul rand, fierul are un rol important si in producerea si folosirea energiei, fiind astfel vital pentru performantele fizice sau mentale. 

Cauzele lipsei de fier

Femeile sunt mai predispuse dezvoltarii unei carente de fier din cauza menstruatiei, cu atat mai mult daca este vorba de o menstruatie abundenta. Se estimeaza ca, in tarile dezvoltate, pana la 16% din femeile cu menstruatie se confrunta cu lipsa fierului in organism, in timp ce, in tarile subdezvoltate, proportia poate urca pana la 70%.   

De asemenea, pierderea sangelui prin alte cai, de exemplu, ulcer sau hemoroizi, poate conduce catre anemie feripriva si, in cazuri mai rare, responsabile pot fi afectiunile renale, bolile hepatice, cancerul, talasemia si orice alta boala care poate provoca sangerari. Pe de alta parte, lipsa de fier poate fi rezultatul unei diete alimentare sarace in vitamine si minerale sau o urmare a malabsorbtiei intestinale, a alcoolismului sau a nasterii.

Persoanele care au un regim alimentar vegetarian sunt mult mai expuse riscului de a dezvolta deficienta de fier, de aceea se recomanda o dieta echilibrata sau utilizarea suplimentelor alimentare,

Simptomele lipsei de fier in organism

Persoanele care se confrunta cu o lipsa de fier in organism sunt, de obicei, palide si prezinta stari de oboseala si slabiciune accentuate. Atentie totusi, eliminati factorii de stres care pot duce de asemenea la oboseala si slabiciune. Desi putem considera ca oboseala este un fenomen normal, aceasta trebuie sa ridice semne de intrebare atunci cand, chiar dupa ce ati avut parte de un somn normal, va simti in continuare lipsiti de vlaga.

Acest fenomen survine in urma lipsei de oxigen la nivelul tesuturilor si al muschilor, ceea ce va duce inevitabil la lipsa de energie. De asemenea, o presiune adaugata este pusa pe inima care trebuie sa depuna un efort mai mare pentru a pompa sangele.   

In ce priveste paloarea, si aceasta este un alt simptom al lipsei de fier in organism. Survine in urma lipsei de hemoglobina din celulele rosii, cele care ofera coloratia naturala a sangelui. Aflati care sunt alte semne la nivelul fetei care reflecta probleme de sanatate.   

Alte moduri prin care se manifesta lipsa de fier sunt dificultatile de concentrare, ameteala, starile de nervozitate excesiva si dificultatea respiratorie. In cazuri mai rare, insa tot ca o manifestare a deficitului de fier, pot aparea durerile de cap si tahicardia, iar ca semne particulare, unghiile si parul pot deveni fragile, buzele crapate si limba dureroasa si extrem de neteda. 

Durerile de cap si ameteala, la fel ca starea de nervozitate, pot fi consecinte ale umflarii vaselor de sange, fenomen cauzat de limitarea cantitatii de oxigen care ajunge la creier.   

Toate afectiunile de mai sus pot fi sursa si a altor deficiente, nu doar simptome ale carentei de fier, deci este mai mult decat recomandabil sa cereti si sfatul unui specialist pentru mai multe analize si investigatii.


Sper că v-am convins că trebuie să faceți pași pentru menținerea sănătății dvs, căci prevenția este mai ieftină decât vindecarea. Ca să preîntâmpinați boli urâte și să reglați ușor ușor toate neajunsurile dezechilibrelor pe care le resimțiți lunar. 

Vă doresc sănătate, că e mai bună decât toate! Și alegeri înțelepte! Iar dacă vreți să aprofundați subiectul sănătate, vă invit să citiți blogul Eco Sănătate, regulat scriu articole folositoare.

Dacă doriți mai multe informații și folosirea produsului / produselor folosiți butonul – Trimite-mi un mesaj – de mai jos, ca să luați legătura cu mine. Vă voi contacta în cel mai scurt timp.

Google workspace o suită de programe informatice bazate pe cloud, de birou, de colaborare și software oferite de Partener Google pe bază de abonament.

Programe IT – Unelte simple și inteligente bazate pe cloud, program de gestionare a clienților, software pentru programare online, servicii de marketing

Suplimente nutritive de calitate – Eco Sănătate

Poze și fișiere video pentru reclamă profesională. Comandă acum. Webshopul Royal WG




Împărtășiți-l
Previous Post
Next Post

Lasă un răspuns