Microbiomul fiinte care trăiesc în noi controlândun-ne viața
O imunitate puternică pornește de la o floră intestinală sănătoasă. Peste 70% din sistemul nostru imunitar se găsește la nivelul intestinului. Astfel, intestinul reprezintă prima barieră de apărare a organismului împotriva virusurilor, bacteriilor și altor agenți patogeni.
Flora intestinală (microbiota) este alcătuită din miliarde de bacterii: unele benefice, numite probiotice, și altele mai puțin benefice. Important este ca între bacteriile intestinale să existe un echilibru care să asigure funcționarea optimă a imunității.
Alimentația este un factor primordial pentru echilibrul florei intestinale. În acest scop, nutriționiștii recomandă următoarele alimente bogate în probiotice și prebiotice: varză proaspătă și murată, broccoli, conopidă, legume cu frunze verzi, sparanghel, andive, semințe de in, ceapa, praz, mere. Probioticele și prebioticele pot fi asimilate și sub formă de suplimente nutritive.
DE CE SUNT esențiali microbii în noi ????
Concluziile cercetărilor arată că rădăcina tuturol bolilor este delegrarea microbiomilor. Flora intestinală sănătoasă constă din cca. 400 de tulpini diferite de microbi (bacterii,ciuperci). Într-un gram de conținut intestinal sunt aproximativ 1 bilion de bacterii și fungi. Produsele probiotice conțin tulpini de bacterii ale căror efecte terapeutice au fost dovedite științific. Produsele probiotice care se găsesc în comert conțin de regula 2-2 specii probiotice.
În SCD Herbal sunt un amestec de tulpini probiotice (tulpini multiple) 14 tulpini de bacterii probiotice, care are un efect mai mare față de câte o singură tulpină și sintetizează numeroși compuși bioactivi printre care: vitamine, enzime, aminoacizi, acizi nucleici.
Omul supravietuște cu un sfert din ceea ce mănăncă.
Din restul trei sferturi trăieste medicul său
Evaluarea microbiotei intestinale
Microbiota colonului reprezintă totalitatea bacteriilor rezidente în intestin și care au o relație simbiotică cu organismul nostru. Microbiota nativă, rezidentă, este dobândită în primul an de viață și este o combinație unică pentru fiecare individ, precum amprenta digitală. Microbiota tranzitorie colonizează intermitent intestinul și este formată din microorganisme potențial patogene și nepatogene.
Microbiota colonului și rolul ei în sănătate și în boală
Microbiota colonului joaca un rol esențial în sănătatea organismului prin participarea sa la realizarea unor funcții importante, precum prevenirea invaziei microorganismelor patogene, îmbunătățirea funcției celulelor intestinale, întărirea sistemului imunitar, sintetizarea unor vitamine, stimularea mișcărilor musculaturii intestinale pentru asigurarea tranzitului și reducerea senzațiilor neplăcute de disconfort și balonare, evitarea proceselor inflamatorii intestinale.
Bacteriile care intră în compoziția microbiotei colonului pot fi împărțite în mai multe categorii după funcția pe care o îndeplinesc:
- Microbiota imunomodulatoare: regleaza functionarea sistemului imun intestinal
- Microbiota protectoare: previne colonizarea cu bacterii patogene
- Microbiota muconutritiva: mentine integritatea mucoasei intestinale
- Microbiota proteolitica: este benefica in cantitate redusa, dar nociva in cantitate mare
- Drojdii: au rol benefic minor, dar sunt nocive cand formeaza micelii
- Dezechilibrul numeric al bacteriilor microbiotei determina simptome
Modificările calitative și cantitative ale microbiotei colonului, ale activității sale metabolice și ale distribuției acesteia poartă numele de disbioza intestinală. Acest dezechilibru este implicat în apariția unor tulburări digestive (boli inflamatorii intestinale, patologii biliare, maldigestie, etc.), dar și a unor boli sistemice precum obezitate, sindrom metabolic, boli cardiovasculare și vasculare periferice, astme bronsic si atopii, tulburări neurologice, alterarea capacității de metabolizare a unor medicamente.
Intestinul uman este colonizat de bacterii din peste 1000 de specii, care formează un ecosistem stabil. O mică parte din aceste bacterii colonizatoare au și importanța terapeutică.
Cuvântul microbiom (din grecescul micro care înseamnă „mic” și bíos care înseamnă „viață”) a fost folosit pentru prima dată de J.L. Mohr în 1952 în The Scientific Monthly pentru a însemna microorganismele găsite într-un mediu specific. A fost definit în 1988 de Whipps și colab. ca „o comunitate microbiană caracteristică care ocupă un habitat rezonabil bine definit, care are proprietăți fizico-chimice distincte. Termenul se referă, așadar, nu numai la microorganismele implicate, ci cuprinde și teatrul lor de activitate”.
În 2020, un grup internațional de experți a publicat rezultatul discuțiilor lor cu privire la definiția microbiomului. Au propus o definiție a microbiomului pe baza revigorării „descrierii compacte, clare și cuprinzătoare a termenului”, astfel cum a fost furnizată inițial de Whipps și colab., Dar completat cu două propoziții explicative.
Ce soluții avem ?
Să consumăm un complex de plante medicinale verzi bio active cu care asigurăm hrana bacteriilor benefice împreună cu probiotice unice cu fermentație naturală. Este un produs complex, cu compoziție bogată, unică. Cu care împreună putem să consumăm făcănd un coctail. Vom avea și o digestie bună. Din păcate din alimente nu putem să introducem cantitatea și calitatea suficientă de plante verzi.
Un produs complex, un probiotic cu fermentație naturală (SCD)
În deceniul trecut, studiul efectelor și rolului microorganismelor benefice din organismul uman, ale probioticelor, care alcătuiesc flora intestinală, a fost unul din domeniile principale de cercetare. Flora intestinală sănătoasă constă din cca. 400 de tulpini diferite de microbi (bacterii ,ciuperci ). Într-un gram de conținut intestinal sunt aprox 1 bilion de bacterii și fungi.
Traficul zilnic de microbi la om = admise 105, 104. Germeni pe zi, eliminare 109 -1012 germeni pe zi. Din greutatea corporală a unui adult, microbii din sistemul digestiv se ridică la 1-1,5 kg. Aceste microorganisme trăiesc în simbioză cu omul și joacă un rol important în menținerea sănătății. După naștere, aceștia ajung în organismul sugarului cu laptele matern și colonizează intestinul.
Organismul nostru conține de 10 ori mai mulți microbi decăt celule în total. Dintre bacteriile care trăiesc în simbioză cu noi, cele mai importante sunt diferitele bacterii de acid lactic, efectul lor benefic manifestăndu-se pe scară largă și influențănd direct sănătatea noastră.
Ce poate face în organismul nostru acest produs complex cu o compoziție unică ?
- Împiedică răspăndirea bacteriilor patogene,a paraziților și fungilor.
- Ajută la digestie Îmbunătățește digestia și absorbția nutrienților.
- Descompun lactoza și celelalte substanțe pe care organismul nu le poate descompune singur.
- Reduc riscul apariției reacțiilor alergice.
- Neutralizează substanțele toxice, care ajung din mediu, prin intermediul alimentelor în organism.
- Produc vitamine indispensabile pentru organism.
- Favorizează mișcarea peristaltică din sistemul intestinal Intensifică capacitatea de reacție a sistemului imunitar.
- Reduc efectele secundare cauzate de antibiotice
Intestinele și bacteriile care alcătuiesc flora intestinală sunt într-o stare de echilibru care poate fii ușor stricat de influențele externe. Dintre acestea, cei mai importanți factori sunt +fumatul, consumul de alcool, administrarea de anumite medicamente, antibiotice, chimioterapia, tratamentul radiologic, stresul, alimentația necorespunzătoare (zahăr rafinat,carbohidrați,conservanți,coloranți sintetici,aditivi ,amelioratori de gust,reziduri fitosanitare etc )sau anumite boli.
Aprox.70% din substanțele imunitare sunt produse de flora intestinală, iar deterioarea acesteia periclitează grav funcționarea normală a sistemului imunitar. În aceste condiții se pot răspăndi anumite bacterii dăunătoare sau fungi afectănd bacteriile benefice. Alterarea echilibrului duce la apariția bolilor, acestea fiind semnalate de scăderea rezistenței, oboseală probleme digestive, tulburări de resorbție, probleme dermatologice (de ex.eczema ) și apariția reacțiilor alergice.
Teoria consumului de bacterii poate suna ciudat, dar le consumăm în mod regulat deja de milenii sub forma alimentelor naturale, fermentate, mai ales sub forma produselor lactate sau a iaurturilor. Produsele probiotice, care găsesc în comerț, conțin de regulă 2-2 specii probiotice.
Un amestec de tulpini probiotice (tulpini multiple ), care se găsesc în acest produs se regăsesc 14 tulpini de bacterii probiotice, are efect semnificativ mai mare față de căte o singură tulpină și sintetizează numeroși compuși bioactivi printre care =vitamine .antioxsidanți ,enzime ,aminoacizi ,acizi nucleici.
Compoziție =apă, melasă din trestie de zahăr, plante medicinale și concentrate vegetale (2%) (anason, busuioc, afine, mărar, fenicul, ghimbir, grafruit, extract din sămburi de strugure (O.P:C), frunze de măslin, oregano, mentă, ananas, frunze de zmeur, chimin, turița mare, roz, marin, salvie, negrilică, lemn dulce, cimbrișor și ganoderma ), microorganisme probiotice vii 3,0×107 kbE.
Amestec de pulbere de plante verzi de calitate premium
Este un produs 100% natural, vegan, fără gluten, fără lactoză, fără OMG.
Ingrediente: iarbă de grâu, orz verde, lucernă, broccoli, varză kale, spanac, frunze de mărar, frunze de pătrunjel.
Mod de utilizare: 2 x 1 lingură de măsurare (2 x 5g) zilnic amestecat cu 2 dl de apă sau suc. Se poate amesteca verdeața într-un smoothie verde de dimineață. Cealaltă compozitie de pulbere este o sursă de vitamine, minerale şi alţi nutrienţi esenţiali (peste 85% de origine vegetală), pentru susţinerea confortului digestiv şi a stării de bine generale. Vitamina C contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar şi împreună cu vitamina E, la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ. Cu un consum regulat , creăm condiție favorabilă pentru tulpinile bacteriene care joacă rol în obținerea și menținerea greutății ideale.
Compoziția:
Sper că v-am convins că trebuie să faceți pași pentru menținerea sănătății dvs, căci prevenția este mai ieftină decât vindecarea. Ca să preîntâmpinați boli urâte și să reglați ușor ușor toate neajunsurile dezechilibrelor pe care le resimțiți lunar.
Vă doresc sănătate, că e mai bună decât toate! Și alegeri înțelepte! Iar dacă vreți să aprofundați subiectul sănătate, vă invit să citiți blogul Eco Sănătate, regulat scriu articole folositoare.
Dacă doriți mai multe informații și folosirea produsului / produselor folosiți butonul – Trimite-mi un mesaj – de mai jos, ca să luați legătura cu mine. Vă voi contacta în cel mai scurt timp.
Suplimente nutritive de calitate – Eco Sănătate , Aplicații